September 25, 2015

Громогласност

Одејќи по улица згазнуваш лошо, го изместуваш зглобот, и од дното на душата ја пцуеш цела таа страшна болка. И се ќе беше пак во ред да завршеше приказната тука. Но приказните знаат да бидат толку болни што ниедна реченица, ниеден збор, ниеден извичник не може да ја опише таа болка која ја создаваат. Дури и целиот свет да сака да ја уништи таа бедотија од чувства нема доволно смирувачка енергија.

Да...вистината вели нема ниедна приказна во која болката е одсутна, дури ни онаа најсреќната, иако јас не знам да одберам која е таа најсреќна приказна.

Во еден момент решаваш да бидеш дел од среќна приказна, па престануваш да јадеш месо, и ете сега си среќно дете во болна приказна затоа што вегетаријанецот во тебе спиел и е пресреќен како дуњата кога ќе ја скинеш и мирисот нејзин те опива, иако малку му се чудиш на тој мирис. Туку, дали дуњата ја почувствува болката? Да толку е потребно, само едно прашање и вегетријанецот сфаќа, тој е понесреќен од месојадецот. 

Лоша алегорија? 
Можеби најлоша.
August 17, 2013

Варијации на самоуништување

Онака, на пристојна далечина налетав на 4 жени во свои доцни четириесети, и мојата јебена вродена, скоро непогрешлива аналитичност пак ме мава ко nine o tails како и секогаш. Не не се фалам на оваа моја особина, се жалам зошто почнува премногу да ми пречи. Ми пречи цел тој наплив на заклучоци и непотребни емоции кон туѓи очи. 

Одиш на работа, кажуваш добро утро, и за 5 минути знам се за секој кој ми кажал ново добро утро, секогаш за нијанса поразлично од она претходното. За сите нејзини и негови скриени гримаси, под очите, под усните, под кошулата, под јазикот... Ми се чини почнав да го распознавам и шкрипењто на туѓите заби, за моиете заби веќе знам се пред и да зашкрипат.

И да за четирите дебелки жени во доцни четириесети почнав... и веќе ги знам сите нивни приказни, како да не сум на десет метра далечина...и без да ти бидат кажани, тие приказни се небитни во истиот момент кога ќе ги осознаеш. А што е битно... ме растажи целата нивна желба за дружба но "ж" не е на почеток на зборот во дружба, туку во желба...желба за хедонизам, но она "х"од хедонизам повеќе ми личи на несакан alt+shift "џ" од синџир, и тоа "џ" пак не е на почеток на зборот.

Џедонизам...
Хинџир...
Некој имал желба глупава за варијации на буквата, буквата...јбг, изместено е.
February 18, 2013

Имам 83 години, и преморен сум

 Bill Cosby "I'm 83 and Tired"

I've worked hard since I was 17. Except for when I was doing my National Service, I put in 50-hour weeks, and didn't call in sick in nearly 40 years. I made a reasonable salary, but I didn't inherit my job or my income, and I worked to get where I am. Given the economy, it looks as though retirement was a bad idea, and I'm tired. Very tired. 

I'm tired of being told that I have to "spread the wealth" to people who don't have my work ethic. I'm tired of being told the government will take the money I earned, by force if necessary, and give it to people too lazy to earn it. 

I'm tired of being told that Islam is a "Religion of Peace," when every day I can read dozens of stories of Muslim men killing their sisters, wives and daughters for their family "honor"; of Muslims rioting over some slight offense; Muslims murdering Christian and Jews because they aren't "believers"; Muslims burning schools for girls; Muslims stoning teenage rape victims to death for "adultery"; Muslims mutilating the genitals of little girls; all in the name of Allah, because the Qur'an and Shari'a law tells them to. 

I'm tired of being told that out of "tolerance for other cultures" we must let Saudi Arabia and other Arab countries use our oil money to fund mosques and Madrasa Islamic schools to preach hate in Australia , New Zealand , UK, America and Canada , while no one from these countries are allowed to fund a church, synagogue or religious school in Saudi Arabia or any other Arab country to teach love and tolerance.. 

I'm tired of being told I must lower my living standard to fight global warming, which no one is allowed to debate.

I'm tired of being told that drug addicts have a disease, and I must help support and treat them, and pay for the damage they do. Did a giant germ rush out of a dark alley, grab them, and stuff white powder up their noses or stick a needle in their arm while they tried to fight it off? 

I'm tired of hearing wealthy athletes, entertainers and politicians of all parties talking about innocent mistakes, stupid mistakes or youthful mistakes, when we all know they think their only mistake was getting caught. I'm tired of people with a sense of entitlement, rich or poor. 

I'm really tired of people who don't take responsibility for their lives and actions. I'm tired of hearing them blame the government, or discrimination or big-whatever for their problems. 

I'm also tired and fed up with seeing young men and women in their teens and early 20's be-deck themselves in tattoos and face studs, thereby making themselves unemployable and claiming money from the Government. 

Yes, I'm damn tired. But I'm also glad to be 83.. Because, mostly, I'm not going to have to see the world these people are making. I'm just sorry for my granddaughter and their children. Thank God I'm on the way out and not on the way in. There is no way this will be widely publicized, unless each of us sends it on! This is your chance to make a difference.

“I’m 83 and I'm tired. If you don't agree you are part of the problem!

November 25, 2012

Идна Јужноафриканска Република Македонија (репринт)

(напишано негде на 2005-2006 година)

Каква врска има Јужна Африка а? Е има, има. Него нели убаво звучи? А богами и ни одговара како и да гледаш, од кај и да гледаш. Ако се анализира и преведе секој збор посебно, ќе се дојде до правото реално-симболично значење. За бојата на кожата не е проблем, како советник ќе биде повикан Мајкл Џексон. Секако дека уште само бојата на кожата ни е проблем за да се претвориме во прави црнци и црнкињи. А и конечно ќе ми се оствари желбата да имам девојка црнкиња.


Објаснувањето на преводите и значењата на зборовите може да се напишат на неколку иљади страни но еве неколку најбитни.

ИДНА – По кратката опсервација на тој збор може да се заклучат неколку работи. Како прво самиот посебе носи добри и лоши вести, значи дека има иднина за нешто, за некого или некој. Како второ уште е поубаво тоа што не се знае за кого е, за кој е и што носи со себе, па нели мистиката е прав магнет за човечката љубопитност. Понатаму зборот ИДНА означува еден куп факти, а некои од тие факти се следните, иднината доаѓа на било кој начин вака или така, со секоја измината секунда е се поблиску, никој не може да ја запре, можеби понекогаш може да биде измената, таа е вечна секогаш ќе постои.

ЈУЖНОАФРИКАНСКА – Синоним за кршење на основните човечки права и слободи. Ниту најголемите диктатори во светската историја немале така успешни методи на репресија и угнетување, биле одалечени со километри, поточно одалечени со миљи од Јужноафриканците. А за времето до кое таа е применувана нема потреба да се објаснува. Каква врска има Јужна Африка? Голема врска, голема. Заедничка работа е тоа што и белите јужноафриканци се малцинство кое го држи во заложништво мнозинството. Малцинството е тоа кое го создало апартхејдот одамна во далечните и за нас демек минати времиња, и го одржува скоро до почетокот на 21 век. Изгледа и тие малцински белци исто како и некои други во светов, се сметале себеси за божества, самозаљубени идиотчиња исплашени од своето незнаење. Најверојатно нивната инфериорност премногу ги исплашила па морале со пушки и пиштоли да си го бранат своето болно асоцијално его. Во таквите стада и племиња без културно наследство асоцијалното однесување, негувањето на моронизмот во семејството и стадото, инцестот, нарцисоидноста, стравот од вистината, се негуваат уште од моментот на раѓањето. Нивното барање на сопствената сигурност во стадото не претставува ништо друго освен криење на нивниот кукавички карактер и неспособноста за индивидуално одлучување. Секое излегување од тоа асоцијално моронизирано стадо и кажување на сопствена мисла која е различна од таа на толпата скоро секогаш е погубна за сторителот, во таквите животни средини. Единствена работа што ме изненадува кај беливе африканци е тоа што тие се образувани индивидуи гледано во глобален поглед, за разлика од други такви идентично исфрустрирани малцинства. Накратко ЈУЖНОАФРИКАНСКА буквално преведено од црнечкиот Банту јазик има две значења, првото е: владение на малцинството, а второто значење е: малцинска тортура врз мнозинството, така пишува во речникот.
Соживот
by BocoLoco

November 16, 2012

Шарлатановото сечило

Шарлатанството како животна определба и професија е премногу раширено и е страшно комично како појава. Сликовито опишано изгледа некако вака; тоа се луѓе кои себе си се доживуваат како несудени спортски планетарни ѕвезди, тв-водители... кои не успеале единствено само поради тоа што немале среќа. И секој момент очекуваат преку ноќ да успеат, постојано се во очекување дека ќе ги повика некој клуб од рангот на Милан, Челзи, Лејкерси..., Фил Џексон, Мурињо, Брајант, Пеле, Роналдо... тие се нула, ништо, а во реалноста немаат играно ниту за локалниот клуб на селското игралиште во околината на Драчево. Сметаат дека се знаат и умеат, а во суштина не знаат ни врвките на патиките да ги одврзат. Кај шарлатаните како група, не постои понатамошна класификација бидејќи самите за себе индиректно велат дека нема нешто што не знаат и не умеат, а тоа повторно сликовито кажано би значело дека изгледаат како талпа, или дрво без гранки и корења. Таквото дрво по долгото полевање со вода на крајот скапува и се обезличува. Читаат но не дочитуваат, гледаат но не догледуваат, значи само форма без содржина, како што би рекол еден...

Шарлатаните воопшто не се способни да дојдат до сопствени одговори, цитираат и прераскажуваат други, во суштина само тоа и го умеат. Сето она што ќе го прочиташ, видиш и чуеш треба само да ти помогне во оформувањето на сопствената слика, а не единственото нешто да биде изигрување портпарол на живи и неживи личности.

Тие се вечни спотерџии* , вечно користат туѓи коњаци** и вечно го користат изразот “примаш отпозади(демек спотер)“. Во секоја партија копаат по две шлајки*** , едната многу тесна со r = 1cm наменета за сите останати, а втората само за нив со r = 100cm. А мене сеуште не ми е јасно како секогаш нивните џамлии ја промашуваат нивната шлајка иако има толку огромен радиус.
На сликата не се гледа гилотината, сликата е исечена!

Во текот на една дискусија или разговор, сметаат дека во приказната оставаат простор за малверзација од нивна страна. Но тоа е толку прозирно што може да го примети и човек-нешарлатан со IQ под 70, така да тоа е премногу смешно за секој друг кој учествува или набљудува.

Шарлатанот не умее да препознае каков е некој текст, дали е анализа, колумна, фикција, роман, презентација на факти итн, тој дава коментари на кои местото им е неколку илјади светлосни години подесно или полево, отприлика негде кај ѕвездата ХП37036(RA:07h6m41.04s; DE: -19 42’ 8.50’’; magnitude:5.71; distance 1968.8 light years) што на крајот на краиштата е негов огромен личен проблем.

Веруваат, односно попрецизно прават Save Аs, на се што ќе чујат, што е и ОК до негде. Трагаат само до онаму докај што им е видното поле, не трагаат понатаму во сопствената мисла, односно не користат Cut или Del. Најверојатно рутерот им создава комплетен хаос или GUI-то им е фалично. Ваљда хакерот во нив некако ќе успее да им деенкриптира нешто, ако ни тоа не успее значи дека им прегорела батеријата на хард дискот. Од Overclock или Overdose?

Со двајца различни соговорници застапуваат две различни тези. Ако тие двајца соговорници своите тези ги издале во некоја форма, а шарлатанот ги прочитал и двете, кај секој од нив ке настапи со онаа спротивната. Искрено речено понекогаш глумат и ламји или змејови.

Типичен пример на шарлатан од јавните фаци е Фрчковски, во рок од еден месец менува три става за една иста тема, или можда има врска новчаникот. Уствари тој и воопшто не е битен, битно е дека тие шарлатанчиња ги има во секоја пора на живеењето, без разлика на степенот на интелигенција и едуцираноста на личноста. Заклучокот е дека воопшто не им е битна вистината или лагата што ја презентираат, битно им е единствено само шарлатанисувањето, онака безпредметно, безполезно нелогично контрирање. Лекот за такви содржини е единствено само литро формалин/на кгр живо месо, ништо друго.

* - индиректен удар од страна на првиот предмет(џамлија) врз третиот извршен од страна на вториот(верижна реакција).
** - најсреќната џамлија, онаа со која ептен ти иде.
*** - дупка